måndag 31 oktober 2011

Dragdebut!

Det är alltid lika roligt att se draget tändas i en hund för första gången! Ofta bär hundar på en vilja att dra och i det här fallet märkte matte Emmeli det ganska tidigt på sin Vimse. Hon har uppmuntrat honom och låtit honom jobba frivilligt på promenader. Nu är han nio månader och det blev dags att testa honom på riktigt för första gången!

Jag tror att de allra flesta hundar har ganska så nära till draget. Sedan kan det, precis som allt annat, utvecklas för den som önskar det. Det verkar som att många hundar kan dra, men blir sådär riktigt drag-galna först när de får prova dra tillsammans med, eller efter, andra hundar. Jag tror att mycket av draget bygger på en jaktlust och det skadar ju aldrig att blanda in naturliga instinkter i arbetet med sina hundar.

En orutinerad hund kan gärna hitta på lite av varje när den ska börja dra. För att hålla Vimse på spåret så han inte tvärstannar och börjar lukta, eller svänger helt galet fel, får han gå jämte rutinerade Gunne. Unga hundar är ofta impulsiva och för säkerhets skull kan det vara bra att ha en stabil och lydig hund jämte. Förutom Gunne och Vimse som sprang i tvåspann med Emmeli, körde jag Baby och Pila i tvåspann med. Vi körde strax framför Emmeli så Vimse fick jaga.

Emmeli var nog allt lite nervös innan vi kom oss iväg. Det är en sak att ha en känsla av att ens hund har en egenskap och vilja att dra - men det är en annan sak att få se om det verkligen är så! Nu behövde vi verkligen inte vara oroliga. Vimse betedde sig som vilken ung husky som helst. Han låg i selen och jagade på för fullt. När det gick för långsamt, tog han ut sin frustration på Gunne genom att skälla och hoppa. Det är precis typiskt för när man kör in unga hundar!

"Vad finns det för andra alternativ på hundar, om man vill hålla på med drag?" frågade Emmeli. Ärligt talat tror jag att du kan köra drag med precis vad som helst som har fyra ben. Det är nog enklare med hundar som har en högre aktivitetsnivå. Men med rätt metoder går det säkert att tända en draglust i princip i vilken hund som helst. Eva-Marie beskrev det så fint efter SM, om hur draget tändes i hennes bc; "Charlie, han förstod inte riktigt grejen till en början, men så plötsligt kände jag hur hela han fattade! Det var som när en häst plötsligt formar sig och du känner hur den välver sig under dig. Charlie spetsade öronen och bara fokuserade framåt – underbara lillkillen!"

Nu är definitivt Vimses draglust tänd. Det ska bli roligt att se hur han utvecklas! Emmeli säger att han alltid vill vara först på promenaderna så det är väl lite ledarhundsämne i honom :) Det är fantastiskt roligt att se en så liten hund (jepp, även om han ser stor ut på bilden är han inte mer än fyrtio centimeter) ge allt i selen och ha lina spänd som en gitarrsträng. Älska drag!!

3 kommentarer:

  1. Va kul med fler udda inom draget :D

    /AC
    www.lillaliam.se

    SvaraRadera
  2. Antar att det blir så för att få träffa ens älskade bästa vän ;) Näe skämt och sido visst är det urkul, men om inte Vimse varit den han är hade jag nog tyvärr inte börjat. Nu ska det bli kul att se hur jag ska kunna förvalta de här. Tack älskade Issen och Gunne för att ni stod ut med mig idag ;) Tack Baby för alla moves du körde för att jag skulle få undebara bilder!

    SvaraRadera
  3. Du får jättegärna lägga upp ett "sy-egen-sele!" inlägg, försökt hitta mall men utan resultat. Gärna då tips när man ska göra en så liten :D

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.