söndag 25 december 2011

Lady och Lufsen

Gunne och Issen. Foto: David Holm

Idag åt jag ett kex och självklart flockades hundarna runt mig. Det händer ofta och så även denna gång. Gunne var väldigt nyfiken och strax slöt Issen upp. De andra hundarna håller sig alltid lite undan när Issen är intresserad av mat, det händer att han är redo att försvara sin del och de är kloka nog att vara försiktiga. Gunne, däremot är aldrig bekymrad. Och hon har sin anledning. Issen skulle aldrig röra henne.

Så plötsligt utspelar sig följande, precis framför mig. Issen börjar nosa på Gunne, noggrannt. Först i örat, sedan längs med halsen och ner på bogen. Gunne vänder på huvudet, mot honom. Han tittar på henne och hon börjar slicka honom på nosen. Inte i mungiporna, så som hundar kan göra när de vill vara vänliga, nej, på nosen, på morrhåren och kinden. Issen lyfter så sin framtass och lägger den försiktigt på Gunnes huvud medan hon tvättar hans nos. Så sitter de en stund. Hon pussar och han håller tassen på hennes huvud, precis mellan öronen. De är bägge helt ointresserade av mitt kex.

Det rör mig så djupt. Jag vet inte vad som är forskat om hundars känslor och hur de uttrycker sig mot varandra. Jag kan ganska mycket om hundspråk men detta var svårt att tolka utifrån de beteenden jag läst om, sett och hört om. För mig är det bara ren ömhet och ömsesidig kärlek. Det är bara helt ljuvligt att se och uppleva!

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.